سوره بقره، آیه 47
آیا بر اساس نعمت بر جهانیان برتری داده شده اند؟ نعمت چه بوده؟
از برجسته ترین نعمت هایى که بر بنى اسرائیل ارزانى شده همانا فضیلت و برترى بر جهانیان است. خداى سبحان مجموع، نه جمیع آنان را فى الجمله و در برخى امور، مانند کثر انبیا و بعث ملوک از میان آنان، برمجموع، نه جمیع جهانیان معاصر ایشان فضیلت داد
در این آیات بار دیگر خداوند روى سخن را به بنى اسرائیل کرده و نعمتهاى خدا را به آنها یادآور مى شود و مى گوید: اى بنى اسرائیل نعمتهائى را که به شما دادم بخاطر بیاورید: (یا بنى اسرائیل اذکروا نعمتى التى انعمت علیکم ).
این نعمتها دامنه گسترده اى دارد، از نعمت هدایت و ایمان گرفته تا رهائى از چنگال فرعونیان و باز یافتن عظمت و استقلال همه را شامل مى شود .
سپس از میان این نعمتها به نعمت فضیلت و برترى یافتن بر مردم زمان خود که ترکیبى از نعمتهاى مختلف است اشاره کرده مى گوید: من شما را بر جهانیان برترى بخشیدم (و انى فضلتکم على العالمین ).
شاید بعضى تصور کنند که منظور از (فضلتکم على العالمین ) این باشد که آنها را بر تمام جهانیان در تمام ادوار برترى بخشیده است .
ولى با توجه به سایر آیات قرآن روشن مى شود که مقصود برترى آنها نسبت به افراد محیط و عصر خودشان است زیرا در قرآن مى خوانیم کنتم خیر امة اخرجت للناس ... شما (مسلمانان ) بهترین امتى بودید که براى نفع انسانها آفریده شده اید (آل عمران آیه 110).
در جاى دیگر درباره بنى اسرائیل مى خوانیم (و اورثنا القوم الذین کانوا یستضعفون مشارق الارض و مغاربها) ما این مستضعفان را وارث مشرق و مغرب زمین کردیم (سوره اعراف آیه 137) روشن است که بنى اسرائیل در آنزمان وارث تمام جهان نشدند پس مقصود این است که وارث شرق و غرب منطقه خودشان گشتند بنابر این فضیلت آنها بر جهانیان نیز برترى نسبت به افراد همان محیط است
- ۹۲/۱۲/۰۲