سوره بقره، آیه 62
چرا بین آیه 61 و 63 این آیه آمده؟
پس از تبیین بعضى از احوال یهود و نعمت هایى که به آنان ارزانى شد و نیز پس از بیان ناسپاسى ها و کفرورزى هاى آنان در برابر آیات حقّ و به تعبیر دیگر، پس از بیان آنچه به منزله وعید و ترهیب است، در این آیه، براساس شیوه خاص قرآن، که پیوسته وعید و ترهیب را در کنار وعده و ترغیب ذکر مى کند، به احوال مؤ منان اعم از مسلمانان و اهل کتاب اشاره مى شود که مشتمل بر نوعى از وعد و ترغیب است.
سه دسته ذکر شده ایمان نیاورده اند؟
اطلاق تعبیر ءامنوا در ابتدای آیه مى تواند شامل همه کسانى بشود که به ظاهر در زمره مؤمنان و مسلمانان قرار گرفته اند؛ اعم از منافقان و مؤ منان صالح و طالح.
آنها که ایمان آوردند دوباره ایمان بیاورند؟
ادامه آیه از قبیل ذکر خاص بعد از عام است نظیر آنچه در آیه یایّها الذین ءامنوا ءامنوا...ملاحظه مى شود
عمل صالح چرا به صورت نکره بیان شده؟
اشاره نشده
چرا به عنوان نتیجه ایمان و عمل صالح، فقط عدم خوف و حزن ذکر شده؟
نفى خوف و نفى حزن از سنخ سلب سلب است ؛ زیرا هر کدام از خوف و حزن معناى عدمى را در نهاد خود دارد؛ چون خوف نفى امنیّت است و حزن سلب نشاط، و قضیه زید خائف و عمرو حزین از سنخ قضایاى موجبه معدولة المحمول است، نه موجبه محصّله، و بازگشت سلب سلب همان ایجاب محض است. تصریح به نفى خوف و حزن، شاید در قبال تثبیت ذلّت و مسکنت براى تبه کاران از اهل کتاب باشد؛ زیرا در برابر ذلّت عزّت قرار دارد و ذلیل همواره خائف است ؛ چنان که مسکین دائماً محزن و با رفع ذلّت و مسکنت خوف و حزن نیز برطرف مى شود و از ارتفاع این دو مرفوع بودن آن دو کشف مى گردد.
اگر کسی خوف و حزن داشته باشد ایمان و عمل صالح ندارد؟
اشاره نشده
منظور از صابئین چه گروهی هستند ؟
بحث از دین و آیین صابئین بررسى تاریخى است، نه تفسیرى.(15) آنچه در این جا لازم است به آن اشاره شود، این است که ظاهر آیه مورد بحث که صابئین را در عوض مسلمانان، یهود و نصارا مطرح مى کند و نیز آیه سوره حج که آنان را در عرض مسلمانان، یهود، نصارا، مجوس و مشرکان قرار مى دهد: إ نّ الذین ءامنوا والذین هادوا والصبئین و النصرى و المجوس و الذین اءشرکوا إ نّ اللّه یفصل بینهم یوم القى مة إنّ اللّه على کل شى ء شهید) (16) این است که آنان نه مشرک و بت پرست هستند و نه از یهود و نصارا و مجوس
تفاوت «آمنوا» و «هادوا» چیست ؟
هادوا اشاره به یهودیان است.
فرق بین ایمان آورنده ویقین دارنده به آخرت چیست؟ «لاخوف علیهم و لاهم یحزنون » و «مفلحون» چه فرقی دارند ؟
سؤال تکراری است.
معنی دقیق فلاح چیست ؟
این کلمه کجاست؟
- ۹۲/۱۲/۰۸